1. Hoe maak ik mijn rol als mantelzorger op mijn werk bespreekbaar?
Het is goed om jouw werk/privé situatie met je leidinggevende, maar ook met je team te bespreken. Het brengt vaak meer begrip en acceptatie voor jouw situatie. Je kiest er zelf voor wat je wel en niet wilt vertellen. Bereid het gesprek goed voor. Geef je collega's ook tips hoe ze jou kunnen ondersteunen.
Een handig hulpmiddel is de publicatie 'Praat eens over mantelzorg op het werk'
2. Welke wettelijke regelingen zijn er voor mij?
Elke organisatie biedt regelingen en faciliteiten waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken. Dit zijn de wettelijke verlofregelingen en eventueel ook cao-afspraken. Lees ook het dossier Wetten en regels.
3. Welke voorzieningen biedt mijn werkgever?
Dit verschilt per werkgever. Informeer bij je leidinggevende en/of HR. Voor wettelijke regelingen ga je naar het dossier Wetten en regels.
4. Mijn vakantiedagen zijn op, maar ik moet mee naar ziekenhuisbezoeken. Hoe vang ik dit op?
Wanneer je vakantiedagen op raken, is het verstandig dit tijdig bespreekbaar te maken met je leidinggevende. Een brief schrijven - aan een fictief persoon of aan je leidinggevende - over hoe jouw combinatie werk en mantelzorg eruit ziet, kan daarbij helpen. Zo krijgt jouw leidinggevende een beter beeld van jouw zorgsituatie en is er een aanknopingspunt om samen tot oplossingen te komen.
Wanneer jij de enige bent die op dat moment voor je naaste kan zorgen, mag je beroep doen op kortdurend zorgverlof of calamiteitenverlof. Meer informatie over deze wettelijke regelingen vind je in het dossier Wetten en regels.
5. Mijn werkgever wil dat ik eerst mijn vakantiedagen opmaak en dan mag ik pas zorgverlof opnemen?
Zorgverlof is een wettelijk recht en kan alleen geweigerd worden als je werkgever zwaarwegende argumenten heeft. Een werkgever kan je niet verplichten om eerst je vakantiedagen op te nemen.
6. Ik vind het lastig om 'nee' te zeggen en om mijn grenzen aan te geven. Hoe kan ik dat het beste doen?
Naast prioriteiten stellen is het soms ook nodig om nee te zeggen. Dat valt niet altijd mee. 'Ik wil niet iemand teleurstellen', hoor je vaak. De kunst van het nee zeggen begint bij het stellen van prioriteiten.
7. Ik wil zowel mijn werk als mijn mantelzorgtaken zo goed mogelijk uitvoeren, maar hoe zorg ik daarvoor zonder mezelf te zwaar fysiek/mentaal te belasten?
Het combineren van werk- en mantelzorgtaken kan behoorlijk belastend zijn. Toch is het goed om af en toe even stil te staan bij je werk en de zorgsituatie. Veel mantelzorgers bezuinigen op de ontspanningsactiviteiten voor zichzelf en tanken daardoor niet meer bij. Daardoor raak je uit balans. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
8. Waar kan ik met welke vragen terecht?
Met werk gerelateerde vragen kan je terecht bij je werkgever. Heb je een vraag buiten het werk over mantelzorg of heb je juridisch advies nodig? Dan is er de Mantelzorglijn. Bel: 030-760 60 55. WhatsApp: 030-760 60 55.