Terug naar de homepage

Thema 2: Zorgen voor balans


Vitaal en gelukkig

Mensen in balans zijn vitaler, gezonder en gelukkiger, thuis en op het werk. Goed voor jezelf zorgen stelt je in staat om ook het beste van jezelf aan anderen te geven. Aan je gezin, je werkgever, aan degene voor wie jij mantelzorger bent en aan de samenleving.

Vind je eigen balans

Je eigen balans vinden is een dynamisch en uniek individueel proces. Het is afhankelijk van je werk- en mantelzorgsituatie, persoonlijke voorkeuren en levensfase. Het vinden en onderhouden van de juiste balans is dus voor iedereen verschillend. Bovendien gaat het er niet om dat je voortdurend in balans leeft. Dat is ook onmogelijk, want iedereen maakt dingen mee die de balans verstoren. Dat is niet erg zolang het tijdelijk is en de balans zich weer herstelt. Over een langere periode is het belangrijk dat je een evenwicht ervaart zodat je niet teveel onder druk komt te staan.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf veel doen aan het zorgen voor balans. Om veerkrachtig te zijn en te blijven, is goede en gezonde voeding, een goede nachtrust, voldoende daglicht en beweging heel belangrijk. Recente onderzoeken tonen aan dat het heel gezond is om elke dag minstens 30 minuten te bewegen waarbij je je licht inspant (stevig wandelen, fietsen, zwemmen etc.). En zorg voor ontspanning en tijd voor jezelf. Jij weet en voelt het beste wat je nodig hebt om weer tot jezelf te komen.