Terug naar de homepage

Thema 5: Omgaan met veranderingen


Overtuigingen

Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen en ervaringen. Ieder mens heeft overtuigingen die leiden tot het gedrag wat je ziet. Overtuigingen ontstaan doordat je uit gebeurtenissen en ervaringen conclusies trekt, waardoor je iets 'zeker' gaat weten. Ook kun je overtuigingen overnemen vanuit je omgeving en opvoeding. Sommige overtuigingen zijn stimulerend zoals 'je kunt meer dan je denkt' en andere belemmeren je juist in je functioneren zoals 'ik doe het toch nooit goed genoeg'.

Belemmerende overtuigingen kunnen werken als een versterker. Omdat je denkt dat het waar is, ga je jezelf er ook naar gedragen en wordt je overtuiging opnieuw bevestigd. Je kunt uit deze negatieve spiraal komen door een belemmerende overtuiging om te draaien in een helpende overtuiging: "Ik doe het toch nooit goed genoeg" in "Als je maar je best doet, dan is het goed".

Je kunt niet alles beïnvloeden

Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, dat overkomt je. Je kunt wel invloed uitoefenen op hoe jij je balans bewaakt tussen je werk, mantelzorgtaken en je privéleven. Niet alles in het leven is te beïnvloeden. Je hebt wel steeds de keus hoe je met een nieuwe situatie omgaat: als een slachtoffer of als iemand die verantwoordelijkheid neemt. En als je verantwoordelijkheid neemt, betekent dit niet dat je voor de gebeurtenis verantwoordelijk bent, maar wel dat je je uiterste best doet om goed met de situatie om te gaan.